Kallt i lägenheten?
6 oktober, 2024Under vintern och hösten ska inomhustemperaturen i Era lägenheter vara mellan 20 och 21 grader, vilket även rekommenderas av Folkhälsomyndigheten. Temperaturen ska inte understiga 18 grader.
Värmen sätts på automatiskt när det blir kallt ute, och vattnet i elementen blir varmare när ute temperaturen sjunker. Under övergångsperioder som vår och höst kan temperaturen variera, och ibland kan det ta ett par dagar för systemet att anpassa sig.
Så mäter du inomhustemperaturen:
Känner du att det är kyligt i din bostad?
Börja med att kontrollera att elementen är på och inställda på maximal värme. Om de fungerar som de ska kan du själv mäta temperaturen i rummet innan du kontaktar oss:
- Mät temperaturen en meter ovanför golvet, mitt i rummet under några minuter.
- Om temperaturen ligger mellan 20 och 21 grader är allt normalt.
- Om temperaturen understiger 20 grader under flera dagar – gör en felanmälan via hemsidan eller kontakta Kvarnvreten på 021-470 87 40.
- En fastighetsskötare kommer då att besöka dig för att undersöka eventuella problem.
Svala element betyder inte alltid att det är för kallt
Om elementet känner av att rummet har uppnått rätt temperatur, stängs det av och kyls ned. Det är därför element ibland kan kännas kalla även om det är kallt ute. När temperaturen sjunker under 21 grader startar elementet igen.
Tips för att hålla rätt temperatur
- Placering av möbler: Se till att möbler och gardiner inte blockerar elementen eller deras termostater. Detta låter varmluften cirkulera bättre i rummet, vilket hjälper till att upprätthålla en jämn temperatur.
- Lufta element: Om elementet känns kallt trots att det är påslaget kan det vara luft i systemet. Du kan testa att lufta elementet med hjälp av en element nyckel. Se till att ha en liten skål och en trasa till hands för att fånga upp eventuellt vatten.
- Vädra: När det är kallt ute, vädra snabbt och effektivt, högst fem minuter, för att inte släppa ut för mycket värme.
- Användning av köksfläkt: Om fläkten är på för länge dras värmen ut ur lägenheten. Rengör även fläkten och dess filter regelbundet för att hålla flödet effektivt.
- Ventiler i lägenheten: Lägenheter har ofta ventiler som släpper in frisk luft och ventiler som leder ut gammal luft. Håll dessa öppna för att få en god luftcirkulation och undvika kalla golv.
Torka även av ventilerna regelbundet, minst två gånger om året, för att hålla luftflödet rent och effektivt. Blockeras ventilerna finns det risk att lägenheten inte blir uppvärmd. - Se över fönster och balkongdörr: Blåser det in onormalt mycket vid sidan av något fönster eller Er balkong dörr? Saknas eller är någon tätningslist dålig? Kontakta då Kvarnvreten.
Vid felanmälan till Kvarnvreten önskar vi veta hur många grader Ni har i Er lägenhet då mätt mitt i rummet, om elementen får någon form av värme någon tid på dygnet, om det läcker in onormalt mycket luft kring fönster och/eller balkongdörr.
Vid ytterligare frågor är Ni välkomna att kontakta receptionen via telefon 021-470 87 40 alternativt mejl info@kvarnvreten.se!