Grillning – Vad gäller?

4 juni, 2024

Nu är sommaren här och det är dags att plocka fram grillen.
Men vad ska man som hyresgäst tänka på vid grillning i hyresrätt?

100+] Tom Vit Bakgrund | Wallpapers.com

Säkerhet är Prioritet

Lämna aldrig grillen utan uppsikt när den är tänd och se till att grillen är placerad på ett stabilt och säkert underlag. Grillen ska även stå långt ifrån byggnader, buskar, träd och andra brandfarliga material och får inte användas inomhus. Ifall olyckan är framme är det viktigt att ha en brandsläckare eller en hink med vatten redo till hands.

Hänsyn till Grannar

Visa hänsyn genom att minimera rök och os så mycket som möjligt och tänk på att hålla grillning inom rimliga tider för att inte störa dina grannar.

Balkonggrillning

På balkonger är det endast tillåtet att använda elgrill för att minimera rök och os. Det är alltså förbjudet att använda kolgrillar på balkonger på grund av den höga brandrisken.
Om möjligt, gå ut på gården för att grilla. Där kan du även använda kolgrill om du så vill. Men kontrollera alltid om det råder eldningsförbud i kommunen och vilka regler som gäller.

Gasolgrill
Om du använder en gasolgrill, får gasolbehållaren vara högst fem liter (blå campingbehållare) på en inglasad balkong. På en öppen balkong är det tillåtet med en gasolbehållare på upp till 30 liter (P11).

Grillning på Uteplats

Du som har en uteplats kan använda kolgrill, gasolgrill eller elgrill. Viktigt att du ser till att grillen inte står placerad för nära fasaden, träd, buskar eller stör omkringliggande grannar.

Avfallshantering

Aska, grillkol och briketter ska sorteras som restavfall och se även till att allt har svalnat helt innan du kastar det, detta för att undvika brandrisk.

Genom att följa dessa riktlinjer kan vi alla njuta av en säker och trevlig grillsäsong.

Tack för Er förståelse och samarbete!


Vi på Kvarnvreten passar på att önska Er alla en trevlig sommar!